Novinky
Češi a nadváha
—————
Světový problém - nadváha
—————
Protein a redukce váhy
—————
Správné stravování
—————
Nedostatek vlákniny
Nedostatek vlákniny ve stravě zvyšuje riziko chronické zácpy, vnitřní kýly, mnohočetných střevních výchlipek i rakoviny tlustého střeva. Vláknina zahrnuje soubor zčásti nebo zcela nestravitelných látek - pektin, celulózu, hemicelulózu, lignin - obsažených v potravinách rostlinného původu. Přesto, jak prokázaly celosvětové výzkumy, je vláknina ve výživě člověka naprosto nezbytná a pro jeho zdraví velmi důležitá. Soubor uvedených složek vlákniny je různě zastoupen v ovoci, zelenině a bramborech, také však v luštěninách a povrchových vrstvách obilného zrna. Je proto nutné zařazovat do našeho jídelníčku tyto potraviny vyváženě. Součástí našich programů pro redukci váhy jsou také tablety s obsahem vlákniny a rostlinných složek. Tyto tablety obsahují rozpustnou vlákninu, která napomáhá hladkému průchodu potravy zažívacím ústrojím a podporuje eliminaci odpadových látek a toxinů, tím snižuje riziko výskytu již zmiňovaných nemocí.